Web Tasarım

İyi bir web sitesi için aşağıdaki şartların sağlanması gereklidir. Herşeyden önce Web sitesinin grafik arayüzü, kullanılan renkler, menü ve erişim yapısı, programlama altyapısı kullanıcı dostu olarak oluşturulmalıdır.

Web tasarımı özgün ve size özgü olmalıdır. Her koşulda hedefimiz müşterimizin kendi sektöründe web sitesi klasmanında en üste yerleştirmek ve yüzlerce kez yapılmış tasarımlardan uzaklaştırmakdır. İnternet milyonlarca web sitesinin olduğu bir platform. Web tasarımda özgünlüğü hem tasarım, hemde içerik özgünlüğü olarak sunmalısınız. Bugün internetin önde gelen sitelerinin tamamını incelediğinizde özgünlükten asla ödün vermediklerinin görürsünüz. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak içinde özgün metinler yayınlamalısınız.

Web siteniz bir nevi müşteri temsilcinizdir. Müşterilerinizle web üzerinden ne kadar iyi kontak kurabilirseniz, itibarınız ve dolayısıyla satışlarınız o kadar artar. Potansiyel müşterileriniz ile net, güvenilir ve kendilerini özel hissedecekleri bir dille konuşmanızın yolu, iyi hazırlanmış bir içerikten geçmektedir. Müşteriniz websitenizde dolaşırken, çalışmayan sayfalar, hatalı metinler, kötü tasarım ve anlaşılmayan bir kurguyla karşılaşırsa sizinle ilgili ilk izlenimi pek de iyi olmayacaktır. 

Web sitesi yapılırken hiçbir şey bilmeyen bir insan baz alınarak yapılmalıdır. Siteye giren herhangi biri kolayca aradığı şeylere ulaşabilmelidir. Menüleri ve navigasyonu buna göre yapılmalıdır.

Yapılan web tasarımının hızlı yüklenmesi aynı zamanda onun iyi bir şekilde kodlandığınız gösterir. Genel olarak css ve web2.0 standartlarında hazırlanmış bir site tablolarla yapılmış bir siteden daha hızlı yüklenmektedir. Hız konusunda en önemli unsurlardan biride web sunucunun güçlü bir server olması ve yüksek bant genişliğine sahip olmasıdır. 

Arama motorlarının mantığını bilmek ve bu mantığa göre web sayfası tasarlamak günümüzde en önemli kriterlerden biridir. Profesyonel bir web sitesinde yer alan her sayfa arama motorları tarafından indekslenebilir yapıda oluşturulmalıdır.

Doğru belirlenmiş strateji, analizler ve hedeflerin oluşturduğu bir proje başarılı bir web tasarımının en önemli süreçlerinden birini oluşturur. Bu aşamada firma ve firmanın faaliyet gösterdiği sektör analiz edilir. Ürün veya hizmetlere dair, resim, açıklama, teknik dökümanlar, referanslar ve benzeri bilgi ve belgelerin sitede nasıl yayınlanacağına karar verilir. İlgili siteler araştırılır. Web sitesinin alan adı ve hosting ihtiyaçları belirlenir. Analizlerden elde edilen bilgiler ışığında web sitesinin kurgulaması yapılır.

Web sitesinin kurgulanmasından sonra projenin hazırlanacağı platform ve teknolojilere karar verilir. Site flash mı yoksa html mi olacak, sitede veritabanı kullanılacak mı, kullanılacaksa hangi veritabanı(acces, mysql, mssql, oracle) , hangi programlama ve ya script dili(asp.net, php, asp, Java, Ajax, Javascript) kullanılacak karar verilir.

Renk paletlerinin seçimi, logo, banner ve sitede kullanılacak görsel öğelerin tasarımlarının yapılması yine web tasarımı projelerinin en önemli basamaklarından biridir. 

Site içeriğinin web sitesinde nasıl verileceği, hangi bilgilerin hangi ortamlarda saklanacağı ve ziyaretçiler ile nasıl interaktif bir iletişim kurulacağı belirlendikten sonra veritabanı oluşturulması, admin paneli ve içerik yönetim sisteminin programlanması ve kullanıcı tarafının kodlanmasıyla yazılım sürecine devam edilir.

Yazılım Süreci tamamlandıktan sonra Browser testleri, hız testleri, gerekirse stres testi, site de yalnış ve ya kırık linklerin kontrolü, Web standartlarına uygunluğunun denetlenmesi, Tüm ekran çözünürlüklerinde teste tabi tutulması gibi testler yapılır.

Testleri bitirilen ve son kontrolleri yapılan proje uygun ve hızlı bir hostingle yayına başlar. Zaten arama motorlarının mantığına uygun olarak kodlanmış ve tasarlanmış sitede anahtar kelimeler ön plana çıkarılır ve google, yahoo, msn gibi arama motorlarına kayıt yaptırılır.

Web tasaımın ayrılmaz birer parçası olarak;

üzerinde önele durulmalıdır.